BlogKogelvrij glas: wat maakt glas sterker dan oorlogswapens?
18 oktober 2018

Kogelvrij glas: wat maakt glas sterker dan oorlogswapens?

Verschillende schoten van dichtbij. De afzender: een jachtgeweer. De ontvanger: het kogelvrij glas in een bankkantoor… en dus niet de loketbediende erachter. Hoe komt het dat dit type glas zelfs tegen zware kogelinslagen bestand is? Wat precies maakt kogelvrij glas zo ongelooflijk sterk?

De opdracht van kogelvrij (of kogelwerend) glas is simpel: kogels tegenhouden. Al is tegenhouden niet precies genoeg. Kogelvrij glas moet de kogel verbrijzelen. En de niet-versplinterende variant moet zelfs elk risico op rondvliegende scherven uitsluiten.

Hoe dikker hoe beter?

Glas is een hard materiaal. Is het dan een kwestie van het glas dik genoeg te maken? Zo simpel is het niet. Tenzij u in uw volgende project glas van pakweg een meter dik zou kunnen voorzien. Verloren ruimte! En voor toepassingen in bijvoorbeeld een auto ondoenbaar. Om nog maar te zwijgen over het enorme gewicht…

De oplossing zit ‘m in het lagen van glas. Door een folie of laminaat tussen de glaslaag of verschillende lagen te voorzien, combineren we het beste van meerdere materialen.

De massa van glas, de opvangsterkte van kunststof

In het begin is er massa nodig om die enorme impact op te vangen. Glasmassa die de kogel verbrijzelt.

Een kunststof geeft het geheel dan weer extra stevigheid. Opvangsterkte, om precies te zijn. Kunststoffen zijn namelijk veel taaier dan glas – bepaalde soorten tot wel 200 keer. Ideaal om de snelheid van de kogel te breken. Een nadeel is wel dat kunststoffen duurder zijn dan glas.

Kogelvrij glas is er in verschillende weerstandsklassen, aangeduid in BR met daarachter een getal. Hoe hoger dat getal, hoe sterker het glas. Het geheim van kogelvrij glas zit ‘m dus in de juiste mix voor elke BR-klasse. De juiste diktes per laag, het meest geschikte glas en de meest optimale kunststof. Kortom: de dunst mogelijke oplossing aan een concurrentiële prijs.

Dunner en sterker

Wij zijn voortdurend bezig om ons kogelvrij glas dunner, maar toch sterker te maken. We experimenteren met verschillende soorten glas en kunststof. En zoeken steeds verder naar een nog betere mix. Een veelbelovende samenstelling gevonden? Dan is een uitgebreide testing de volgende stap.

Op zoek naar de beste oplossing voor het kogelvrij glas in uw volgende project? Kom eens praten!

© Lerobel 2020