ProjectenSQUARE Brussels Meeting Center

SQUARE Brussels Meeting Center

Door de boomachtige structuur van de gevels en de esthetiek van transparantie en licht, refereert het ontwerp aan landschapsarchitectuur. Terwijl het wortelt in de geschiedenis van de Kunstberg projecteert het de plek tegelijk in de moderniteit. De monumentaliteit van de glazen kubus, mild en poëtisch, gaat in dialoog met het beeld van de gerestaureerde historische tuin ernaast. Als je de Kunstberg opwandelt, zie je alleen het topje van de ijsberg.

De zorgvuldig gearticuleerde glazen kubus biedt toegang tot de lintvormige houten trappen en catwalks die de drie niveaus van het 52.000 m2 grote complex er onder met elkaar verbinden. Een ondergrondse tunnel verbindt SQUARE ook met het Paleis voor Schone Kunsten.

Tijdens de verbouwingswerken in het historisch complex gebeurde het ondenkbare. Een bende vandalen drong binnen in de oude Albert-zaal, nu Golden Hall genoemd. Ze kregen een Bobcat aan de praat en scheurden ermee door de zaal. Er ontstond brand en de brandweer moest aanrukken. Gelukkig werden de kroonjuwelen van SQUARE, twee enorme muurschilderingen van Magritte en Delvaux, niet te zwaar beschadigd.

Een voorzetwand die moest beschermen tegen stof kreeg een onvoorziene brandwerende functie.

  • Bouwheer

    Stad Brussel
  • Architect(en)

    A2RC
  • Locatie

    Kunstberg, 1000 Brussel, België

Zelf een vraag of een complex project?
Ons team van specialisten helpt u graag verder.

Meer
dan glas verwerken

80 jaar vakmanschap

We zijn specialist in het verwerken van glas – van eenvoudig tot zeer complex. Al bijna 80 jaar verwerken en bewerken we glas tot op maat afgewerkte producten: snijden, slijpen, lagen, harden, buigen, verlijmen, zandstralen én plaatsen.

Gebogen glas dat ook isoleert. Monumentenglas dat de juiste uitstraling combineert met hedendaagse eisen qua akoestiek. Brandwerend glas dat meer doet dan enkel bescherming bieden. Hoe specifiek uw vraag ook is, we gaan de uitdaging aan om een antwoord op maat te bieden.

© Lerobel 2020